- Voor 12u besteld, overmorgen geleverd
- Gratis bezorging vanaf €200
- Technische ondersteuning binnen de eerstvolgende werkdag
Zalig toch, dat u een kopje koffie gewoon uit een machine haalt. Maar vroeg u zich al af welke reis het zwarte goud aflegt vóór het uw bedrijf binnenstroomt? Wij brengen de hoofdetappes van koffie in kaart. En vertellen hoe ze elk hun stempel drukken op de uiteindelijke smaak.
De reis van de koffieboon begint op de plantage. Koffiebonen zijn eigenlijk zaden. Ze zitten meestal per 2 (en soms alleen) in de bessen van de koffieplant. Die wordt wereldwijd geteeld in 80 landen, maar vooral langs de evenaar. Van Brazilië, ’s werelds grootste koffieleverancier, tot Vietnam, de nummer twee. De uitgestrekte regio draagt daarom de naam coffee belt (koffiegordel).
Er bestaan ongeveer 100 soorten koffiebonen, maar Arabica en Robusta zijn de meest gebruikte en de bekendste. De ene komt uit de heuvels en heeft door zijn trage rijping een fruitig aroma. De andere groeit in tropische laagvlaktes en smaakt eerder bitter door een flinke dosis cafeïne.
Staan de bessen van de koffieplant in bloei? Dan worden ze manueel of machinaal geplukt.
Wist u dat ...
Één koffieplant ongeveer 1,5 kg aan vruchten voortbrengt?
- Daarmee uiteindelijk ongeveer 500 g geroosterde koffie wordt gemaakt
Een koffieplukker op een doorsnee dag 50 tot 100 kg koffiebessen oogst?
Na de oogst, worden de koffiebessen verwerkt volgens de natte of droge methode. En dat heeft impact op de smaak van uw kopje koffie
Bij de natte methode worden de koffiebessen herhaaldelijk gewassen, gescheiden van het vruchtvlees en gefermenteerd. Zo verdwijnen pulprestanten en het kleverige laagje van de bonen.
Bij het wassen komen onrijpe bessen vanzelf aan het oppervlak drijven. Na het wasproces? Het drogen. De bonen bivakkeren op dat moment nog in hun hoornschil. Om de bonen vers te houden, worden ze 5 tot 6 dagen lang verschillende keren per dag omgedraaid. Pas vlak voor het transport worden ze van hun jasje ontdaan. Gewassen bonen vormen de basis voor koffie met een fruitige toets en vleugjes aciditeit en frisheid.
De droge methode begint met zeven: de koffiebessen worden gescheiden van takjes, stenen en andere dingen die er niet thuishoren. Daarna krijgen ze een plek in de volle zon. De volgende 2 tot 3 weken worden ze geregeld omgedraaid.
De koffiebonen blijven al die tijd omhuld door het vruchtvlees. Daardoor nemen ze de zoetheid van de koffiebes goed op. Resultaat? Koffie met body.
Koffiebonen ondergaan al een strenge kwaliteitscontrole in hun land van oorsprong. Ze worden steekproefgewijs geplukt uit verschillende zakken en vervolgens geroosterd, gemalen en gebrouwen.
Goedgekeurd? Dan krijgen de zakken een kwaliteitszegel en mogen ze het schip op. In enorme hoeveelheden, trouwens. Want koffie is na petroleum ’s werelds meest verhandelde product.
Bij Jacobs Douwe Egberts Professional is koffiehandel éérlijke handel. We onderhouden partnerships met duurzaamheidslabels zoals Fairtrade en UTZ. Daarmee engageren we ons voor goede werkomstandigheden en respect voor onze planeet. Kortom: we streven naar een duurzame keten – van de pluk tot de mok.
Zodra de bonen bij Jacobs Douwe Egberts Professional belanden, controleren onze experts hun kwaliteit. Daarna kijken ze welke bonen van verschillende oorsprong samen de verrukkelijkste blend vormen.
Hét voordeel van zo’n blend? De garantie dat u telkens weer dezelfde kwaliteit en smaak en hetzelfde aroma krijgt voorgeschoteld.
Na het blenden volgt het branden. Opnieuw een cruciale stap in de smaakcreatie. En hét moment van de waarheid voor het aroma van de blend.
Branden gebeurt op een temperatuur tussen 200 en 250 graden. Door de hitte verandert niet alleen de kleur van de boon (van groen naar bruin), maar ook haar chemische samenstelling. Een delicaat proces, want er mogen niet te veel aroma’s vrijkomen.
Er zijn een heleboel brandingsniveaus, die we onderbrengen in drie grote categorieën:
light of blonde roasting, die vaak resulteert in een milde smaak die erg populair is in Scandinavië
medium roasting, voor een iets sterkere smaak die het goed doet in Centraal-Europa en de VS
dark roasting, die zeer sterke, bittere tonen toevoegt aan de smaak
De espressomachine maalt de bonen en jaagt er onder hoge druk water doorheen, precies zoals een barista doet in een koffiebar. Als het goed is, verschijnt er boven op de koffie een mooie cremalaag.
De methode die u wellicht kent van thuis: gemalen koffie wordt onder lage druk overgoten met water en loopt dan door een papieren of (bij volautomatische machines) metalen filter.
Liquid koffie, dat is een kwaliteitsvol vloeibaar koffie-extract dat onder perfecte omstandigheden wordt gezet in de productieomgeving. Het extract wordt ingevroren en bewaart zo al zijn aroma’s optimaal. De machine voegt – na een eenvoudige druk op de knop – de ideale hoeveelheid koffie en water samen. U hebt de keuze uit Cafitesse en Promesso.
U kent deze variant allicht van de handige portieverpakking, die u in luttele seconden laat genieten van smaak en aroma. Er bestaan ook volautomatische instant koffiemachines. Die voegen water toe aan sterk geconcentreerde koffiekorrels. Een klein beetje oploskoffie volstaat al voor een heerlijk dampend kopje.
Bent u avontuurlijk aangelegd en proeft u het liefst een andere smaak in iedere kop? Of wordt er op bepaalde locaties maar weinig koffie gedronken? Dan is een systeem met capsules of koffiepads wellicht uw perfecte oplossing. Kies uw capsule of pad, druk op de knop en geniet van een kopje koffie met een heerlijke cremalaag.
U merkt het: aan een geurig kopje koffie, dat zo vanzelfsprekend lijkt, gaat een spectaculaire reis vooraf. Van de plantage op de evenaar, via de productiefaciliteiten van Jacobs Douwe Egberts Professional, tot uw bedrijf.
U ervaart elke etappe in de smaak, het aroma en de intensiteit van uw koffie. En nu u bent meegereisd, koestert u uw zwarte goud des te meer. Genieten maar!